Skånskan, 4 juni 2015

2015-11-19

KULTUR OCH NÖJE

Efter tjugo år blev skivdröm verklighet

I tjugo år har Cicci Landén från Svedala drömt om att göra en egen skiva – och nu har den äntligen blivit verklighet.
– Jag har haft materialet inom mig hela tiden, säger hon.

Vägen till att utge skivan har inte varit utan komplikationer. Hon spelade in den i Tyskland för ett år sedan, men att få något skivbolag att nappa visade sig inte vara lätt.
– När ingen var intresserad fick jag starta mitt eget skivbolag, säger hon. Det kändes som om det var nu eller aldrig om jag skulle satsa helt på musiken. Man måste göra det man drömmer om.

Coming home heter skivan som handlar mycket om relationer och kärlek.
Cicci Landén har använt sina egna erfarenheter när hon skrivit texterna.
– Skivan heter Coming home eftersom jag tycker att jag äntligen har hittat hem. Det är en sammanställning av åren som har gått.
– En sång handlar om mina barn och hur det är att bara se dem varannan vecka. En annan om relationer som är på väg att spricka.

Känns det inte som att lämna ut sig själv när man skriver så personligt om sina barn och förhållanden?
– När jag var tjugo år hade jag inte vågat, men nu när jag är fyrtio känner jag en härlig ro, så det har jag inga problem med att göra. Jag är uppe i himlen, men har båda fötterna på jorden.
Skivan är tillägnad en vän som dog efter svår sjukdom.
– En låt handlar om hennes kamp mot sjukdomen.

Själv har Cicci Landén också nyligen gått igenom en stor operation.
– Det är viktigt för mig att musiken berör – på gott och ont. Det är mycket känslor och jag vill väcka tankar hos den som lyssnar.
Skivan är inspelad i Tyskland, där Cicci Landén har kontakter med musiker som hon träffade för många år sedan när hon studerade på en musikutbildning i USA.
– De trodde på mig och på mitt projekt. Genom dem fick jag kontakt till andra studiomusiker.
Cicci Landén har ofta fått höra att hennes musikstil ligger åt countryhållet. Själv vill hon helst beskriva det som lite blues, lite rock och lite singer-songwriter.

När hon studerade i Los Angels inriktade hon sig på blues och rock. Hon tänkte sig en musikerkarriär, men familjeliv och jobb som undersköterska kom ivägen.

Alla texter är på engelska. Varför det?
– Jag har inte ens tänkt tanken att skriva på svenska, jag uttrycker mig mycket lättare på engelska.
– Min musik är väldigt osvenskt, kanske för att jag har skolats i USA.
Cicci Landéns framtidsplaner är framförallt att få många spelningar. Efter alla år av drömmar vill hon äntligen kunna leva av sin musik och den nya skivan är ett steg på vägen.