Skånskan, 3 jan 2015

2015-03-16

Hon vågade göra musiken till sitt jobb

För ett par år sedan vågade Cicci Landén ta steget att göra musiken till sitt jobb. Nu är hon aktuell som en i Svedalarevyns ensemble och senare i år kommer hennes första cd.

Vi möts av hundskall när vi kliver ur bilen hemma hos Cicci Landén i Sjödiken, alldeles norr om Svedala tätort. Ett nät hindrar hundarna från att göra oss närmare bekantskap.
Husdjuren är stående fågelhundar och en viktig del i ett intresse som vuxit sig starkt de senaste åren: jakt.
– Vi jagar båda två, jag och min man.

Hon ser fram emot den årliga resan till nordligaste Norrland, elva mil norr om Arjeplog, för att jaga orre, tjäder och ripa. Lite mer på hemmaplan arrenderar de jaktmarker i Tomelillatrakten.
Hon har till och med blivit ordförande i vorstehklubbens södra avdelning.
Men det är hobby; levebrödet är musiken. Till slut – det är tjugo år sedan hon var över i USA för att skaffa en musikalisk utbildning.
Från början kommer Cicci – som förstås heter Cecilia – Landén från Klågerup.
– Jag hade redan från början musiken med mig, på olika sätt.

Sålunda tyckte hon om att plinka på mammas gitarr.
Hon kände folk från Bara, som hittade vägen till Los Angeles. Hon följde efter:
– Där finns Musicians Institute och där studerade jag sång. Man kunde välja vilken inriktning man ville – jag ville sjunga blues och rock.
Utbildningen klarades via svenskt studielån.
– Jag lärde mig otroligt mycket. I USA har man ju en helt annan mentalitet än här när det gäller att visa upp vad man kan, vad man är bra på.
Hon fick också erfarenhet av att uppträda i olika konstellationer och sammanhang.

– När jag kom hem igen var jag mycket ute och trubaderade med en kille från Jönköping.
En del av hennes studiekamrater i Los Angeles hade också återvänt till Europa, Hon återknöt kontakten med några av dem.
– Vi åkte ner till Medelhavet och var husband på diverse ställen.
På gymnasiet hade hon gått vårdlinjen i Malmö och när hon var hemma arbetade hon som undersköterska, framför allt i Staffanstorp.

Hon bildade familj med man och två barn och musiken hamnade lite i skymundan.
När familjelivet sprack gick hon sönder själv också.
– Jag kraschade, hela jag. Jag blev inlagd, men de hittade inget fel.
– Det där gjorde att jag blev av med mitt jobb. Och på något vis var det som om någon knackade mig på axeln och sade till mig att ”då kanske det inte är det där du ska syssla med”.

– Så sedan två och ett halvt år har jag ett eget företag och arbetar bara med musiken.
Det handlar om musik i många sammanhang. Hon är ute och trubaderar, hon leder företagsevent där hon leder de anställda i körsång (”Tillsammans med två från revyn. Jätteroligt!), hon leder musikverksamhet på äldre- och vårdboenden, hon sjunger på bröllop, dop och begravningar.
Och nu har hon alltså spelat in sin första skiva. Det gjorde hon i Tyskland och återigen har hon samarbetat med människor hon träffade när hon studerade i Los Angeles.

Hon spelar upp ett av spåren hemma i köket; allt är så färskt att inspelningen ännu inte finns i någon upplaga och något omslag är heller inte klart. Men skivan ska heta Coming Home.
Cicci Landén berättar att hon ännu inte spikat något datum för skivsläppet. Först vill hon ha klart med en turné, där studiomusikerna från Tyskland ska vara med, och den håller hon just nu på att organisera.
– Proffsiga killar; hela gänget har turnerat med Paul Young.
Och så håller hon alltså på med att repetera Svedalarevyn, där hon är med för andra året.
– Jag fick en spelning på Kulturnatten i Svedala i fjor höstas. De skrev om det i Lokaltidningen, Hasse Hardenstedt såg det och ringde.
– Vi hade ett möte, och det klickade direkt.

– Detta ger mig jättemycket. Vi tre tjejer har helt olika röster, men kombinationen är kanon.
Hon beskriver det hela som en klassisk nummerrevy, med både nationella och lokala kopplingar. Som att det släpps fram trafik igen på det som blev gågata i Svedala.
Cicci Landén har också varit med och skrivit en del av materialet, har till exempel gjort översättningar av tre låtar som bildar ett potpurri.

Materialet var klart och revygänget var i full gång med att finslipa sin föreställning när Stefan Löfven aviserade ett nyval. Och några veckor senare kom motsatt besked. En mardröm för revyskapare, så nära inpå premiär?
– Nej, egentligen inte. Vi är öppna för förändringar in i det sista.